Denne oppgaven går ut på å besvare tre oppgaver som tar utgangspunkt i den danske dogmefilmen ”Festen” av Thomas Vinterberg.
a) På hvilken måte kan man si at ”Festen” har en form som minner om eventyr?
”Festen” kan ha en form som minner om eventyr. Vi møter en ”helt” og en ”skurk”, det gode mot det onde. Helten møter først motstand, men skaffer seg hjelpere etter hvert. Filmen tar frem det viktigste i fortellingen, og vi finner også gjentakelser. For eksempel holder en av rollefigurene en tale opptil flere ganger. Den/de gode får sin belønning, mens den onde får sin straff. Vi finner også en moral i filmen ”Festen”.
b) Hva gjør filmen til en typisk dogmefilm?
Vi finner flere trekk i filmen ”Festen” som kjennetegner en dogmefilm. Dette gjør filmen til en typisk dogmefilm. I følge Wikipedia finnes det ”ti dogmer” som gjør en film til en dogmefilm. Disse dogmene finner vi i ”Festen”. Filmingen gjøres på stedet med de rekvisittene som finnes der. Det er ikke brukt filming i studio. Filmingen foregår der filmen foregår, og kameraet er håndholdt. Det er ikke tilsatt lyd eller musikk dersom det ikke var til stede allerede da filmen spiltes inn. Filmen er i farger, og det er ikke brukt kunstig lys. Filmen inneholder ikke overnaturlig handling (våpen eller lignende) som også er en dogme. Filmen foregår her og nå, og den er ikke en sjangerfilm.
c) Vi sier at for eksempel Ibsen bruker den ”retrospektive metode”, hvorfor kan vi si at regissøren av ”Festen” også gjør det?
Vi kan si regissøren av ”Festen” bruker retrospektiv metode/teknikk. Retrospektiv teknikk er en fortellerteknikk som blant annet blir brukt i skjønnlitteratur og film. Metoden blir brukt for å avdekke fortida gjennom dialog i nåtida. Det som skjer i filmen er konsekvenser av det som har skjedd tidligere. Gjennom samtale og handling mellom personene i ”Festen” som ikke har møtt hverandre på lenge, får seerne et innblikk i historien bak konflikten.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar